Strategispel går ut på att dina beslut som spelare kommer avgöra spelets utgång. Du måste alltså vara medveten om allt som händer och kunna fatta snabba och smarta beslut. Schack är ett exempel på ett populärt strategispel där du hela tiden måste ligga tre steg före. Minsta misstag kan vara förödande och innebära att du förlorar hela spelomgången. Det gäller att lägga upp en taktik.Det sägs att strategispel har funnits ända sedan de gamla romarnas tid. På den tiden stod det nog lite mer på spel än vad det gör idag. Vissa av de spel som spelades då existerar än idag. Ett av dessa kallas för Mancala och finns i flera varianter världen över. Schack är ett annat spel som funnits sedan lång tid tillbaka.

Abstrakta strategispel

Dessa spel har egentligen inget tema eller banor som du ska följa. Det handlar inte om att skapa ett verklighetstroget spel utan mer om logiskt tänkande. Detta är också ett spel där alla kort läggs på bordet och där det inte finns några gömda ledtrådar. Schack är återigen ett bra exempel på denna typ av spel. Allt handlar om skicklighet och inte tur.

Krigsspel

I krigsspel kan du utföra vissa strider eller ett helt krig. Många av spelen är baserade på verkliga händelser men det finns också de som är helt påhittade. Här gäller det att du är taktisk med din armé och dina vapen och använder dina tillgångar på bästa sätt. Det vanligaste är att du styr en hel armé i en klunga eller en enskild karaktär.

Moderna strategispel

Det finns en typ av spel som har blivit representanter för de moderna strategispelen. Det är XCOM-serien där du spelar ledaren för en organisation som heter just XCOM. Ditt jobb är att kämpa mot aliens med de vapen som du har till ditt förfogande. Här styr du oftast en grupp av fyra till sex personer och stöter ofta på aliens som ni måste bekämpa.