Frågesportsspel är någonting som har varit populärt under en längre tid. Vi känner igen många från tv som till exempel Jeopardy eller Vem vill bli miljonär. Oftast handlar det om att bevisa vem som är mest allmänbildad och svarar rätt på flest frågor inom flera olika kategorier. Den som har fått ihop mest poäng när frågorna är slut står som vinnare och går även hem lite rikare. Frågesportsspel är också populärt som brädspel där du kan utmana dina vänner och familj och se vem som är smartast. Nu på senare tid kan du också hitta många sådana spel online.

Trivial Pursuit

Trivial Pursuit är förmodligen ett av de mest kända frågesportsspelen. Det finns både som brädspel och till mobil samt olika konsoler. Här handlar det om att svara rätt på så många frågor du kan inom blandade ämnen. Det finns också versioner som har ett speciellt tema. Du ska flytta runt din pjäs på spelplanen och svara rätt på frågor inom sex olika kategorier. Varje kategori har en egen färg så att du enkelt känner igen dem. När du svarar rätt får du en liten ”tårtbit” att sätta på din pjäs. Du måste vara den första som ger ett korrekt svar på dessa sex frågor för att vinna.

Jeopardy

Jeopardy är programmet där du är tvungen att svara med en fråga. Detta var länge ett populärt tv-program både i Sverige och i andra länder men finns nu endast på internet. Det är möjligt att spela med andra över nätet eller tävla mot dig själv och se hur många poäng du får ihop. Du får en rad olika kategorier att välja mellan. Den enklaste frågan ger 200 poäng och den svåraste 800. Tvisten är att du inte får en fråga, du får svaret. Ditt jobb är alltså att ställa frågan. Du får inga alternativ utan måste komma på svaret helt själv.